2010. május 12., szerda

Piroskáposzta

Be kell vallanom, káposztamániás vagyok: rakott káposzta, töltöttkápi, székelykápi, paradicsomos káp, korhelyleves- mindet imádom. sajnos az utolsó kivételével főzésük időigényes, és picit nehéz is. Viszont a korhelyleves és a most közlendő saját találmány, a "piroskáposzta" cseppet sem, és két főnek két evésre elég: pontosabban négy főre készül összesen 600 forintból. (igen, 600 forint, 4 adag kaja: egy gyros ára. nem éri meg?:) )

Hozzávalók:
- savanyú káposzta (40 dkgot vettem a fővám téri vásárcsarnokban, 140 ftért)
- hús (fél kiló pulyka apróhúst vettem 300 ftért szintén a fővám téren, de nagyon sok sallang meg hártya volt rajta úghogy kb 35-40 deka lett belőle. ha valaki nem akar játszani ilyenekkel, akkor vehet csirkecombfilét: 40 deka a vásárcsarnokban abból is csak 300 ft körül lesz. Igyekszem a disznóhúst elkerülni, nem nagyon szeretem, így általában madarakból főzök, de ha valaki azt vesz, szíve joga. Amúgy húst szerintem csakis a vásárcsarnokban érdemes venni: felannyi, mint a boltokban.)
- pritaminpaprika 2 db (100 ft, kicsit fonnyadt volt, ezért leárazva, de mivel úgyis megfőzzük, csak az a fontos, hogy semmi baja ne legyen, a ránc és a fonnyadtság teljesen mellékes, nem ront rajta.)
- egy nagyobb paradicsomsűrítmény-konzerv (100ft, de ha van az alapkészletünkben, le is számolhatjuk a bevásárlásból:D)
- olaj, só, bors, esetleg cukor
- egy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma

a húst megmostam és felkockáztam, a paprikát is, a hagymát felaprítottam, a fokhagymát lereszeltem. a káposztát érdemes kicsit kimosni, hogy ne legyen túl erős, de a bolti savanyúkáposztát nem, mert az meg túl gyenge. a piacost viszont érdemes, magában is elég erős, pláne ha a paradicsom és a parika még hozzá is tesz... ja, és egy kicsit felaprítani sem árt. ez nem bonyolult dolog, a kinyomkodott káposztát egy cipóvá formálva felszeleteljük egy jó nagy késsel, keresztbe-hosszába. nem túlzottan, csak hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak.

a nagyobbik fazekamba egy kis olajat öntöttem, azon a húst egy kicsit megpirítottam, só-bors ment rá, utána a hagymák és a paprika. amikor már pirul és a paprika illatozni kezd, ráborítom a káposztát és a paradicsomkonzervet, valamint egy-két konzervesdoboznyi vizet. jól összekevertem és rátettem a fedőt, hogy párolódjon. Időnként érdemes megkeverni, hogy ne égjen le. mert bármi előfordulhat. ekkor persze lehet csekkolni is, hogy a hús megpuhult-e: ha igen, kész is van a piroskápi:) kenyérrel és tejföllel ettük.

Photobucket

ha azt vesszük, hogy húst, káposztát és paprikát vettem hozzá, akkor 4 adag kaja 540 forintomba került, adagonként tehát összesen 135ft, ha a kenyeret, tejfölt és paradicsomkonzervet is belevesszük, akkor sem több 200 ftnál. és mégis meleg kaja, télen különösen jó mert sok benne a vitamin, gyorsan megvan és nagyon fincsi:)

jó főzést, jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése