Elsőnek egy friss sikerélmény, a gyömbérsör receptje:) és persze egy jó kollégista mit is akarna jobban, mint sört, a lehető legolcsóbban:D
szükséges:
gyömbérpor (ázsia bolt a vámház körúti vásárcsarnok alagsorában, 100gramm 300ft körül van, kotányis meg ilyesmi nem éri meg, mert kevés és drága)
víz
sör/borélesztő (gazdabolt, helytől függően 120-200 ft)
cirtomlé, citromhéj
ízlés szerint egész fahéj és szegfűszeg
cukor (egy kiló 200ft)
egy befőttesüveg, egy 5literes műanyag kanna.
egy 7decis befőttesüvegbe kb fél liter víz, egy citrom reszelt héja és leve, szegfűszeg és fahéj, egy teáskanál élesztő, 8 teáskanál cukor és 4 tk. gyömbérpor kerül, keverd jól össze és fedd le egy konyhai törlőkendővel vagy konyharuhával, hogy szabdon szellőzhessen.
ezt a gyömbérsöralapot minden nap etesd meg 4 tk cukorral és 2tk gyömbérporral egy hétig.
ha letelt a hét, egy konyharuhán szűrd át, a fennmaradó szárazanyag felét dobd ki (vagy add tovább egy érdeklődő ismerősnek hogy ő is gyömbisört kezdhessen), és a másik felét újra fél liter vízzel felöntve újabb alapot készíthetsz. Ebbe már nem kell élesztő, csak a fűszerek, a citrom.
a leszűrt gyömbéres levet öntsd egy ötliteres kannába, adj hozzá fél kiló cukrot és töltsd fel vízzel. oldd fel a cukrot jól. A kanna kupakjába tehetsz egy kotyogót, de ha nincs és nem akarsz venni (500ft körül van) egy sima műanyag csövet beleilleszthetsz a kanna kupakján fúrt lyukba, légmentesen persze, és a cső másik végét pedig lógasd egy üveg vízbe.
észreveheted, ahogy telnek a napok, a kanna magától bugyogni fog.
MI MIÉRT
nem szabad lezárni az alapot, mert ott az élesztőtenyészet a cél, annak pedig cukorra és levegőre van szüksége a szaporodáshoz.
a kanna lezárása viszont azért fontos, mert levegő nélkül a cukrot az élesztő alkoholra és széndioxidra bontja-erre kell a kotyogó, ami légmentesen tartja a kannát, mégis kiengedi a túlnyomást.
Végeredményben, ha minden jól megy és van otthon pár alapanyag amit nem kell megvenni, kb 700ftból jön ki 3 hét alatt 5 liter sör. az íze élesztős-csípős gyömbéres, és természetesen alkoholos: bor/sörélesztővel (ugyanaz a kettő) 3-7, de maximálisan akár 15fokos italt is lehet erjeszteni. ha valaki kellemetlenül élesztőízűnek találja, tehet még bele cukrot és hagyhatja újabb pár napig bugyogni. természetesen minél több cukor, annál hosszabb erjedési idő, de annál több alkohol: kísérletezzetek bátran:)
Tipp: ha valaki hagyományosabb ízlésű, egy kis cukros citromlével felturbózhatja, ez elveszi az élesztőízt, és a gyömbér csípősségét is, ha valakit zavarna.
Jó főzőcskézést!:)
2010. május 12., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése