Én is szeretem a hagymás babot.
Meg a csilisbabot:)
EDIT:
Időközben megtudtam, (persze azelőtt is sejtettem) hogy ez nagyon nem az igazi recept (és persze nincs is A Csilisbab-recept), de a "helyénvaló" texmex csilisbabok nem nagyon tartalmaznak kukoricát. és a fűszerkeverék összetevőinek is utánanéztem, ami jó. római kömény, babérlevél, chili, bors, oregano a belevaló és extra varázslatnak szoktak még beletenni barna sört, feketekávét, keserűcsokit... recept válogatja. legközelebb kipróbálom az igényesebb, bonyolultabb verziót- de ha finom ez is, kit érdekel, mennyire eredeti. legfeljebb nem hívom csilisbabnak, hanem kukoricás-babos paradicsomos ragunak:D le van...ejtve:)
Hozzávalók rengeteghez. ebből kétszer két evés és ha nagyon akarjuk még 2 burritó is kijön, szóval 6 evés körül, de ha már valaki vesz egy csomag tortillát, vagy kicsit szentségtörő, de pár zacsi pitát, még több kaja kijöhet belőle.
- 2 db kukoricakonzerv (teszkóban 109ft/db, össz 220ft kerekítéssel)
- 2 db vörösbab-konzerv (teszkó, 150/db, össz 300)
- 2 db nagyobb sűrített paradicsom-konzerv
- fél kiló darált hús (szerencsénk volt most, a teszkóban hétvégi akció keretében 580 ft volt egy kiló vegyes disznó-marha darálthús, úgyhogy felét elfőztem felét lefagyasztottam, így 290 ftra jön ki a felhasznált hús, de általában az ember nem fog ki ilyen klassz akciót. ezesetben javasonlám ismét a vásárcsarnokot: fél kiló pulykaszárnytő vagy apróhús darálva kb 300ftra fog kijönni...de tény, hogy a csilisbab marhából a legtutibb)
- egy nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
- só, csilisbabfűszer
A nagyobbik fazekamban, természetesen, olajon megpirítom-dinsztelem a felkockázott hagymát és lereszelt fokhagymát. ráborítom a darált húst, és míg meg nem pirul, addig kevergetve sütöm együtt a hagymával. A kukoricakonzervek levét leöntöm és az egyik babét is (vigyázni kell, a bab leve márkafüggően lehet nagyon büdös, ha ilyet sikeredett venni, inkább öntsük le mindkét babkonzervről a levet. tapasztalat alapján a "happy frucht" babnak nincs lábszaga, annak maradhat a leve is), és a kifehéredett, megpirult darált húsra öntök mindent, a kukoricát, babokat és a paradicsomkonzerveket, azok után a konzervekbe engedek még vizet és a benneragadt maradékot kilögybölve vele azt is beleöntöm. só megy még rá és kotányis csilisbabfűszer, de a tasak hazudik, bőven elég egy ilyen nagy adagba még a fele is. persze ízlés dolga, de szerintem elég. Jól összekeverem az egészet és fedő alatt takarékon 20-30 percig rotyogtatom, néha megkeverve. ha túl sok lé jött fel a tetejére, fedő nélkül elforrja pár perc alatt, de szerintem tök jó ha van mit tunkolni is:)
pitát elég régen vettem, de a thököly út elején, a 7 és 173as busz dózsa úti megállójával szemben (ha a keleti felől jön, nem pedig arra megy) van egy pitasütöde, ahol legutóbb 30 ft volt talán egy darab, és nagyon jó, olyan igazi, ruganyos pita, ami nem mállik szét, ha megtöltöd (nem mint a győri sütödés). szóval pitába töltve a csilisbabot meg egy kis tejfölt, klassz hamis burrító készülhet, amivel még takarékosabban lehet elfogyasztani ezt az iszonyatos mennyiségű babot...persze ha valaki csak két személyre és egy evésre főz, felezze meg a fenti mennyiségeket, de még így is lehet hogy sok lesz a végén:)
kb 1000 ft befektetéssel tehát 4-6 adag nagyontuti csilisbab készült: adagonként 250-180 ftból olyan kaja, amiért egy kifőzdében 800ftot is elkérnek. Megéri főzni, nem?
kép holnap, mert ma elfelejtettem.
jó főzőcskézést, jó étvágyat, kellemes emésztést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése