2010. május 11., kedd

Ami mindig legyen otthon

Főzni persze csak akkor lehet, ha van miből. És ez pedig nem azt jelenti, hogy ha tarhonyás krumplit akar valaki, akkor tarhonya, virsli és krumpli minden, amire szüksége lesz. Tehát van néhány alapdolog, ami nélkül elég nehézkes bármilyen kajának is nekiállni. Ezek az alábbiak:)

- olaj (kinek-kinek pénztárcája vagy ízlése szerint napraforgó vagy oliva vagy akármicsoda, de nem gourmetkonyháról lévén szó, tökmindegy, milyen)
- liszt (sima finomliszt)
- cukor, só, fűszerek (itt egyszerűbbekre kell gondolni, én vegetaellenes vagyok de aki nem, annak az, pirospaprika, bors, kakukkfű, majoranna, olasz fűszerek -ez lehet keverék de külön bazsalikom, oregánó, zsálya is, általában én ezeket használom-, aki igényli, annak chili vagy erős pista, plusz gyros/flekken/sült hús és chilisbab fűszerkeverékem mindig van), ezeknek nem kell külön üveg, mint otthon, hogy szép legyen meg ilyesmi, hiszen hely úgysincs. Praktikus visszazárható tasakos fűszereket célozni, és a tasakokat meg egy sima dobozban tárolni vagy akármi.
- tojás (elég sok kajába kell, meg ha nem is, egy gyors vacsora vagy reggeli vagy akármi lehet belőle)
- tej (nekem sosincs, mert nem szeretem meg allergiás is vagyok rá, olyan sok kajába nem is kell, csak mivel sokaknak alapvető dolog a tej, gondoltam felírom)
- sűrített paradicsom-konzerv (nem foglal sok helyet, mégis ha az emberre rájön hogy enne valami normálisat, akkor tud főzni egy levest belőle, egy paradicsomszószt főtt krumplival, egy tésztaszószt...simán:) )
- száraztészta (tetszés szerint)
- vészhelyzetre be lehet tárazni egy-két üveg kész tészta- vagy rizseskaja-öntetet, de ezek drágák meg tele vannak nyomva minden e-cuccal. csak javasoltam, antiszakácsoknak.
- fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, pár szem krumpli, a bitzonság kedvéért, meg úgyis mindig kellenek.
- rizs (gyorsrizs is lehet bár én nem szeretem)
- ketchup, majonéz, mustár (a jó kollégista buli utáni vagy hóvégi kajája a ketchupos zsemle :D)
- kenyér, kifli, zsemle, akármi, ami tetszik, ez általában az önfenntartó ösztön hatására mindennapos vennivaló már a kezdetektől fogva

ez így soknak tűnhet, de a legtöbb koliszobának már saját hűtője van, mindenkinek van egy szekrénye is, meg általában ilyen közös kajás-edényes polc is van, nem olyan brutál dolog egy ilyen "éléskamrát" fenntartani. Pláne, ha egy szoba 3-4 lakója összefog és együtt intézi az ilyesmit... maga az utópia:)

Ezekhez persze hozzá lehet venni mindazt, amit a drága mami küld otthonról a hátizsákunkban vagy a (húdeutálom) gurulósbőröndünkben (hogy jól szétfolyhasson...). Jó ötlet félkész kajákat hozni otthonról, mert abból is lehet főzni, pl 2-3 csirkecomb már lehet rengetegféle kaja: szendvics, csirkesaláta, egyet ehetünk rizzsel, egyikről a húst lefejtve spagettin is landolhat, és így nem válik unalmassá, ha hozunk otthonról akár 8 combot meg egy kiló rizst főzve és azt esszük egész héten, mint amilyen elrettentő példákkal találkozom néha. (mondjuk a msáik véglet egy szinttársam régebbről, aki tojásrántottán, pattogatott kukoricán és cigin élt... csodálkoztam, hogy nem skorbutos)

Tehát basic felszerelés és alapanyagok már megvannak, már csak azt kell kitalálni, mihez is kezdjünk velük- ez pedig a folytköv!

1 megjegyzés:

  1. Nálunk az olaj nagy fogyó eszköz volt, a konyhából mindig lopta valaki, vagy épp mi. Néha helyettesítettük light margarinnal. Az bezzeg senkinek nem kellett.

    A másik, amikor létkérdés volt az a cukor. Mert mi viszonylag sok sütit, teát fogyasztottunk, főleg télen, ez mindig volt. Citronylé is. Meg mi még tartottunk ilyen tea-ízesítő tabit is, nem tudom, az én kezembe nem volt sűrűn. Méz is volt sűrűn.

    Mi is hordtuk a fagyasztott csirkemellet, fagyasztott leveseket, meg minden ilyesmit, de a leveseket szerintem érdemesebb hozzávalóként elvinni, mert pl. pont a kedvencem, a bableves, az totál szétmállós lett mire kiolvadt. Szal levest csak akkor, és a koliban szabad főzni.

    Ennyit hozzfűzgélnék. :)

    VálaszTörlés