Egyik kedvenc kajám a török étteremből a muszaka, és mivel aug-szept a padlizsánszezon, és a piacon 250ft volt egy kiló szebbfajta padlizsán, rögtön haza is cipeltettem 2 kilót belőle, ami 7-8 dbot jelent. Meg is lett a sorsuk. az egyik, a legnagyobb majd padlizsánkrémként leli halálát, a többit viszont megpucoltam és felkockáztam. Sós vízben áztatás után 2/3-át blansíroztam és mélyhűtőbe került későbbre, viszont a maradék 1/3-ad adag muszakává varázsolódott. Lássuk is hogyan:)
Hozzávalók:
- fél kg padlizsán (120-150ft)(2-3 darabot jelent)
- fél kg darált hús (350 ft)
- 2 sűrítettparadicsom-konzerv (a nagyobb fajta, 2x70ft) vagy egy sűrített egy kockázott paradicsom (150+70 ft)
- 2 fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- olaj
-oregano, só, bors, fahéj, szegfűszeg
- 3 dl tej
- 5dkg vaj/margarin
- 2 nagy ek liszt
- 1 tojás
-15 dkg sajt
A padlizsánt megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben áztatjuk egy órát-fél napot, kinek hogy jön ki. Leöntjük róla a vizet. A hagymákat felaprítjuk, a fokhagymát lereszeljük/áttörjük. Kevés olajon kicsit megdinszteljük őket, majd mehet rá a darált hús, azt is megpirítjuk, rádobjuk a padlizsánkockákat és a paradicsomokat. összekeverjük, fűszerezzük (a fahéj és az oregano a 2 alapvető fűszere!!!) és kirotyogtatjuk belőle a vizet. Közben főzzünk egy besamelt: a vajat olvasszuk meg, leverjünk bele 2 ek lisztet, kcsit pirítsuk, és !!apránként!! öntsük fel a 3 dl tejjel. Főzzük folyamatos kevergetés mellett sűrűre, és levéve a tűzről, hűlésig kevergessük. ha már annyira kihűlt, hogy bele tudjuk dugni az ujjunkat, üssük bele a tojást és reszeljük bele a sajtot, és keverjük jól el. Egy falas tepsibe (nekem egy olyan a/4-es méretű van kb) simítsuk bele a padlizsános ragut, a tetejére pedig a besamelt. előmelegített sütőben kb 25 perc alatt sül pirosra. Jó étvágyat!
az eredeti görög recept karikákra vágja és olajban kisüti a padlizsánt és krumplit is tesz bele, és csak a húsos ragut fűszerezi, és rétegesen rakja le. Ez eléggé macerás, meg sokkal nehezebbé, kalóriadúsabbá teszi a kaját. mellesleg a török étteremben is ilyen padlizsánkockás-ragus-besameles muszaka van, krumplinak semmi nyoma és természetesen így egyszerűbb.
kb 600, de ha mindent venni kell, akkor is max 1000 ftból készítettünk olyan isssteni finom ételt, amiért az étteremben 1100ftot kérnek-egy személyre, ez a muszaka viszont 4-5 adagra jön ki. ami 250 ft. Jaj de jóllaktam pedig úgy kajálnék még belőle:(
1 óra alatt készült el.
Ez nagyon jól hangzik igazán kreatív vagy🙂🙂🙂
VálaszTörlés