Hát igen, a miso leves nem egy igazán olcsó dolog, ha azt vesszük, hogy egy kiló paszta belőle 2500, egy félkilós adag 1200 forint körül mozog. Jobb keleti kajáldákban 300 ft egy adag, amivel viszont jól is lehet lakni. Én azért írom most ezt le, mert nagyon olcsón jutottam hozzá egy kiló miso pasztához, 900 ftért, nagyon gyors étel és imádom. Rendkívül megérte, rengeteg leves lesz belőle. Az ízét nehéz leírni, a szójaszósz, tenger, hal és hagyma íze keveredik benne, de természetesen ez csak a hagyományos változat, rengetegféle verziója létezik.
A japánok rendszerint reggelire fogyasztják ezt az ízes, tápláló sós levest, ami a világ egyik legegészségesebb étele (a koreai szavanyú káposzta, a kimchi, és a saját magyar savanyú káposztánk mellett!!). A miso szójababból és gabonából egy különleges erjesztési módon készül, édes- fehér, sósabb-karakteresebb barnás, és egy nagyon intenzív, sós, vörös színű változata használatos. Bizonyítottan csökkenti a mellrák esélyét, rengeteg fehérje van benne és semmi koleszterin, evőkanalanként pedig csak 35 kalória. A benne lévő gombák pedig emésztésrendezőek, a belek flóráját remekül rendbeteszik, pl antibiotikumok után. az egyetlen előnytelen tulajdonsága a magas sótartalma, de ha valaki elég sokat iszik, nem lehet vele gond.
Alapvető hozzávaló tehát a miso paszta, és a dashi. a dashi az alaplé, ugyanúgy mint nálunk az alaplé, csak természetesen nem hús, hanem hal és tengeri moszatf főzésével nyerik. A hondashi pedig a japán "leveskocka" ami nem is kocka, hanem por, de ez mellékes. a lényeg, hogy magyarországon iszonyat drága. és nem is kötelező azt használni.
a levesbetét pedig tofu (szójababból készült sajt állagú semleges ízű készítmény, valójában szójatúró, mert ejesztve nincs, de szójababsajtnak gyakrabban mondják), zöldhagyma (póré, újhagyma...), és wakame, ami pedig szárított tengeri moszat. Furcsa lehet magyar fülnek a tengeri moszat, de minden tengerparti ország fogyasztja a tengeri moszatokat, nem értem hát a csodálkozást, rendkívül egészségesek, vas, kalcium és jódtartalmuk kiemelkedő, A, C, E, K vitaminokban gazdagok és vérnyomáscsökkentő és fogyáskönnyítő hatásuk van.
tehát akkor következzék a szuperegészséges, immunrendszererősítő, hihetetlenül finom miso leves, Japán reggelije.
Hozzávalók:
- 3 nagy ek miso paszta (1 kg volt 900)
- 1,5 l víz
- 2 leveskocka (vagy ha valaki hiányolja a halízt, akkor 2 ek szardellapaszta)
- egy marék szárított wakame (25g-os csomag 300ft volt, amiből 4-5 főzésnyi levesbetét is kijön)
- 3-4 szál újhagyma, vagy egy póré (100 ft a piacon)
- egy fél tégla (15 dkg) tofu (300ft a 30dekás darab, ázsia bolt)
Ami miatt ez az étel klasszikus reggeli lett, az az, hogy nemcsak sok folyadék, amire reggel szükség van, napindító adag fehérje, jód, rost, hanem az is, hogy 10 perc alatt kész van. És ezért is gondoltam úgy, hogy leírom. mert imádom. és ha ilyen gyors...eszményi kaja. Akár egy vízforralóval is elkészíthető, nem abban főzve persze.
A vizet felforraljuk, feloldjuk benne a leveskockát vagy a dashit vagy a szardellapasztát. A felkockázott tofut, összetördelt wakamét és felkarikázott hagymát is beleszórjuk, majd levesszük a tűzről és beleoldjuk a 3 ek miso pasztát. a pasztával főzni vagy forralni már nem szabad, mert elpusztulnak a benne lévő gombák, amik jótékony hatásának jó részéért felelősek.
A japánok ezt rizzsel (belekeverve) és tojással eszik, ami éppen lehet nyers, tükörtojás vagy rántotta.
Az árak elsőre ijesztőek lehetnek. de 4 adag leveshez 3 ek paszta kb 65ft lehetett a 900ftos kilóból, az 1/4 zacskó wakame 75 ft, a fél tömb tofu 150ft, a hagyma 100 ft. tehát alig több, mint az éttermi, egy adag leves ára. És ha valaki rákap, úgyis elfogy az az egy kiló paszta!
Készülhet még krumplikockákkal, spenóttal, káposztával, kinek hogy tetszik. Remélem tetszik:)
Jó étvágyat, jó egészséget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése